Ekonomi

Bu Yıl Mandalina Verimi Yüksek, Fiyatı Ucuz

Bu yıl mandalinanın rekoltesi yüksek, fiyatı düşük

Mersin’de bu yıl geçen yıla göre yüzde 35 civarında verim artışı sağlayan mandalina hasadına başlandı.

Bahçede 3-4 liraya alıcı bulan mandalinalar, market ve marketlerde de 7 ila 10 liraya satıldı.

MERSİN – Narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin’de, geçen yıla göre yüzde 35 civarında verim artışı gösteren mandalinaların hasadına başlandı. Geçen yıla göre fiyatı yarı yarıya düşen ve bahçede 3-4 TL’ye alıcı bulan mandalina, market ve marketlerde 7 ile 10 TL arasında fiyatla satışa sunuluyor.

Türkiye’nin yaş meyve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin’de narenciye de öne çıkıyor. Limon üretiminde Mersin birinci, mandalina ise ikinci sırada yer almaktadır. 72 bin dekar alanda üretimi yapılan mandalina rekoltesinin bu yıl 310 bin ton olduğu, önceki döneme göre yüzde 35 oranında artış beklendiği belirtildi. Ekim ayının son haftasından itibaren başlayan hasadın ocak ayına kadar yoğun bir şekilde devam edeceği belirtildi. İşçilerin sabah erkenden çalışmaya başladıkları, reyonlarını dolduran meyveleri tek tek toplayıp market ve pazarlara gönderdikleri kaydedildi. Bahçede 3-4 TL aralığında alıcısı bulunan mandalinanın market ve marketlerde 7 ila 10 TL arasında satıldığı öğrenildi.

“72 bin dekarda 310 bin ton rekolte bekleniyor”

Mersin Erdemli Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Ali Yılmaz, Mersin bölgesinin narenciye üretiminde büyük değer taşıdığını belirterek bilgi verdi.

Yılmaz, “Limondan sonra mandalina önemli bir üretim alanına sahip. Bu yıl 72 bin dekar alanda 310 bin ton üretim bekleniyor. Bu yılki rekoltemizi geçen yılla karşılaştırdığımızda yüzde 30 artış var” dedi. Yüzde -35 bekleniyor. Yetişkin bir ağaçta ortalama 150 kilogram olan bu rakamın ortalama 200 kilograma çıkması bekleniyor.” “Bunu aştığımızı gözlemledik. Hasat ocak ayına kadar sürüyor. Geç hasat edilen çeşitle şubat ve mart aylarında da bunu sürdürüyoruz. Hem fiyat hem de besin değeri açısından en uygun meyvenin mandalina olduğunu söyleyebiliriz.” söz konusu.

Erdemli’deki bahçelerde hasada başlayanlardan Ercan Kızılay, “Hasatımız başladı, fiyatlar uygun, meyve bol. Herkesin yemesini istiyoruz.”

haber-keciborlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu