Ekonomi

Gramın altında hareketlilik! Tekrar yükselişe geçti

ABD ekonomisindeki gelişmeler altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor. ABD ekonomisine ilişkin enflasyon verilerinin artması ve Fed’in faiz indirimi olasılığını azaltmasıyla dolar güçlenirken altın değer kaybetti.

Fed’in faiz indirimi olasılığını erken fiyatlayan altın düşüş yaşıyor.

ONS ALTIN ​​DÜŞÜYOR

Ons altın güne 2029 dolardan başladı. Gün içerisinde en düşük seviye 2021 dolar, en yüksek seviye ise 2032 dolar oldu. Şu anda 2023 dolar seviyesinde işlem görüyor.

GRAM ALTIN ​​DÜŞÜYOR

Komisyonsuz gram altın güne 1970 liradan başladı. Gün içerisinde en düşük seviye 1962 lira, en yüksek seviye ise 1974 lira oldu. Şu anda 1965 liradan işlem görüyor.

Spot piyasada güncel altın satış fiyatları:

Çeyrek altın 3.441 lira

Yarım altın 6.841 lira

Tam altın 13.479 lira

Cumhuriyet altını 13.598 lira

Reşat Altın 13.630 lira

Gremse altını 33 bin 802 liraya el değiştirdi.

BANKALARDA ALTIN

Gram altın bankalarda 1941 liradan alınırken 2004 liradan satılıyor.

KAPALI ÇARŞI’DA ALTIN

Kapalıçarşı’da gram altın 2054 liradan alınıyor, 2067 liradan satılıyor.

DOLAR 30 TL’NİN ÜZERİNDE

Doların kademeli yükselişi devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar/TL 30,22, euro/TL ise 32,97 seviyesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası’nın faiz kararı yurt içinde Perşembe günü takip edilecek. Ekonomistler faiz oranının 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarılmasını bekliyor.

Büyük merkez bankalarının Mart ayında faiz indirimine başlayabileceği beklentisi geçen yılın sonlarına doğru güçlense de, yılın başından bu yana açıklanan makroekonomik bilgilerin ve merkez bankasının şahin yönlendirmelerinin etkisiyle her geçen gün zayıflamaya devam ediyor. yetkililer.

Para piyasalarında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayında ilk kez faiz indirimine gideceğine dair varsayımlar yüzde 47’ye gerilerken, faiz indirimine ilişkin fiyatlandırma da önceki haftaya göre yaklaşık 30 baz puan geriledi.

Analistler, ABD’de bu hafta açıklanacak büyüme verilerinin Fed’in önümüzdeki dönemde atacağı adımlara dair sinyaller verebileceğini belirterek, veri sonrasında piyasalarda volatilitenin artabileceğini söyledi.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, merkez bankalarının 2024 yılındaki faiz indirimlerinin coğrafi olarak yaygın olacağını ancak indirimlerin sert olmayacağını bildirdi.

Ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yıl Davos’ta düzenlenen yıllık zirvesinde, jeopolitik çoklu krizlerin yükselişi yapay zekadan sonra en sıcak konu haline gelirken, iş dünyası ve siyasi liderler bunun küresel ekonomi üzerindeki etkisini tartıştı.

Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin çatışması, Çin-Tayvan gerilimi, Kovid-19 salgını ve enflasyon başta olmak üzere son dört yılda yaşanan bir dizi aksamanın ardından inancı yeniden inşa etmeyi amaçlayan WEF toplantısında ve yaşam pahalılığı krizinin ele alındığı, söz konusu krizin potansiyel olarak geniş kapsamlı ekonomik, jeopolitik ve güvenlikle ilgili sonuçlarının tartışıldığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu