Ekonomi

Seyfe Gölü’nün Kuruması Ceviz Üretimini Etkiliyor

KIRŞEHİR’in Mucur ilçesinde 152 bin hektar alanda 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü tamamen kuruyunca bölgede yetişen cevizlerin verimi düştü. Kırşehir Etraf Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Lideri Mustafa Bağ, “Nemin azalmasıyla birlikte cevizde verim, verim ve kalite düşüyor. Kuruyan gölde nem değil tuzlu bir atmosfer ortaya çıkıyor. Tuzun ekili alanlara yayılması ve Rüzgarın etkisi altındaki meyve bahçeleri verimi doğrudan etkiliyor.” söz konusu.

İç Anadolu Bölgesi’nin su kaynaklarından biri olan Seyfe Gölü, 1989 yılında birinci derece sit alanı, 1990 yılında ise tabiat koruma alanı ilan edilmiştir. Göl, 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde koruma altına alınmıştır. 152 bin hektar alanda 187 kuş türüne ev sahipliği yapan ilçe, yağışların azlığı ve sondaj kuyularının çokluğu nedeniyle tamamen kurudu. Göl kuruyunca ilçede yetiştirilen cevizin verimi azaldı.

Kırşehir Etraf Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Lideri Mustafa Bağ, “Seyfe Gölü tamamen kurudu. Suyu yok ve çevresel etkisi de çok yüksek. Bölge çiftçisi de bu durumdan şikayetçi. Bölgedeki tarım alanları yok” dedi. Gölün kurumasından büyük ölçüde etkileniyor. Bunların başında otsu bitkiler ve “Meyvecilik yapılıyor. Bir orman bitkisi olan ceviz, gölün kurumasından en çok etkilenen besinlerin başında geliyor” dedi.

‘BİTKİYE EN BÜYÜK ZARAR TUZ’

Kuruyan gölden tarım alanlarının etkilendiğini belirten Bağ, “Bölgeden çok fazla su çekilmesi ve hatalı su kullanımı bu gölün kurumasına etken oluyor. Bu kurumayla sadece göl ve göl faunası zarar görmüyor. Bölgedeki tarım alanları da büyük zarar görüyor. Bunlardan ilki bölgede üretilen tahıllar ve sulanan sulardır.” Tarıma dayalı olarak yetiştirilen pancar etkilenmektedir. Nem oranı düştükçe cevizde verim, verim ve kalite düşer. Kuruyan gölde nem değil tuzlu bir atmosfer ortaya çıkıyor. Tuzlu suyun rüzgarın etkisiyle ekili alanlara ve meyve bahçelerine yayılması verimi doğrudan etkilemektedir. Çünkü tuzun bitkilere olan etkisi “Bize en büyük zarardır” dedi.

‘KUYULAR KONTROL ALTINA ALINMALI’

Bölgedeki kuyulara değinen Bağ, “Bölgede kontrolsüz kuyular var. Bu kuyuların kontrol altına alınması gerekiyor. Çiftçiler üretim amaçlı kuyular açtılar ve yasal derin kuyulardan su çekmeye devam ediyorlar. Mucur ilçesi içme suyunu buradan çekiyor” Bunlar giderilmedikçe Seyfe, “Gölü besleyen kaynakların göle ulaşması mümkün değildir. Bu durum, çok fazla su kullanan bölgedeki çiftçileri doğrudan etkiliyor. O bölgede çiftçi hem sudan hem de sudan sıkıntı çekiyor” dedi. Cevizin hem orman hem de su bitkisi olduğunu belirten Bağ, “Suyu çok seviyor ve su ile desteklenmezse kalitesi düşüyor, verimi düşüyor” dedi. . Ceviz yapraklardan nem alamayınca tek başına fotosentez dediğimiz şeyi yapamaz.”

‘CEVİZDEN DAHA FAZLA VERİM ALIYORUZ’

Bölgede ceviz üreticisi olan Necip Dinçer (65), şöyle konuştu: “Bahçemiz 70 dönüm ve yaklaşık 1.500 ceviz ağacı var. Buna yerli Kaman-1 çeşidi de dahil. Denemek için birkaç farklı çeşit ektik. Yabancı çeşitler de var. Chandler, Fernor, Ronde ve Fernette.” Ceviz üretimi sadece Kaman’da değil Kırşehir’in ilçelerinde de başladı. Seyfe Gölü dolduğunda cevizden daha fazla verim alıyorduk. Ancak Seyfe Gölü boşaltıldığı için verim alamadık. Seyfe Gölü yeniden dolarsa Mucur ceviz yetiştiriciliğinde bir ilke imza atacak. Kışımız “Havalar çok sert olduğu için bu iklim ve toprak yapısında yetişen cevizler tabi ki daha yağlıdır. Bu da lezzetini artırır” dedi.

atabeyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu