Sağlık

SES Çeşme’den devlete konut talebi

KARİM UĞUR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES), Çeşme ‘deki yüksek kira fiyatlarını protesto etti ve hükümetten lojman talep etti. SES Çeşme İlçe Temsilcisi Mazlum Durgut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hitaben yaptığı konuşmada, “Tatil beldelerindeki fahiş kira ücretlerini karşılayamayız. Tatil için değil hizmet için buradayız. Talebimiz açık ve net. Barınma sorunumuzu çözmek için buradayız.” Özellikle turistik bölgelerde ve metropollerde sosyal konut projelerine ve lojman projelerine ihtiyacımız var. İnşaatlara hız verilmeli. Yeterli konut ve lojman yapılana kadar konut sorununun çözülmesi için cari fiyatlarla kira yardımı yapılmalı” dedi. dedi.

SES Çeşme Bölge Müdürlüğü üyeleri bugün Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. “Konut Sorununun Çözümü Konuttur” yazılı pankart açan küme; “Konaklama hak, lojman şart”, “Maaşlara zam Çeşme’de lojman”, “Birlikte kazanacağız”, “Sermayeye değil işçiye bütçe”, “Tek başına kurtuluş yok” gibi sloganlar attılar. ya hep birlikte ya da hiçbirimiz”.

Basın açıklamasını okuyan Mazlum Durgut şunları söyledi:

“Açlık sınırının 12 bin 500 TL, yoksulluk sınırının 40 bin TL olduğu bir dönemde asgari ücret yoksulluk sınırının altında kaldı. Kiralar 10 bin TL’ye ulaştı. kuru ekmekle karnını doyuran emekçiler aldıkları tüm fiyatlar kiraya gidiyor.bunun için kapı kapı başka yerlere görevlendirme arıyorlar.biz de bugün burada toplanmamızın nedeni tam da bu. başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm kamu çalışanlarının en büyük sorunu bizleri derinden etkilemiş ve çalışamaz hale getirmiştir.

“KAZANDIĞINDAN FAZLA İŞE ALAN SAĞLIK ÇALIŞANINI ELİNİZDE TUTMAZSINIZ”

Çeşme Devlet Hastanesi’nde yıllardır bir değişim sirkülasyonu var, bu da bütün sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının burada görev yapıp bir an önce geri dönme çabasıyla sonuçlanıyor. Gelen hekim zorunlu hizmet süresini doldurur ve bir yıl sonra ayrılır, sözleşmeli sağlık çalışanı zorunlu hizmetini tamamlar ve geri döner. Hastaneye atanan kişiler, kira fiyatlarının yüksek olması ve yaşam maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle buraya gelmemeyi tercih etmekte ve ne yazık ki bugün verilen hizmet yarın verilmeyecektir. Bunun en büyük sebebi ise konaklama zorluğudur. Maaşından fazla kirası olan bir sağlık çalışanını burada tutamazsınız. Bir aydan fazla emeğini kiraya veren bir öğretmeni burada tutamazsınız. Aramızda uzun süredir İzmir’de kirada oturan ve her gün 140 kilometreden fazla yol yapan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları var. Yeni gelenlerden yıllık kirayı peşin ödemeye maruz kalan arkadaşlarımız var.

“PERSONEL EKSİKLİĞİ NEDENİYLE HİZMET KUSURLARI YAŞANIYOR”

Çeşme’ye atanan ancak ekonomik zorluk nedeniyle elde tutulamayan çalışanların maliyeti, işçi eksikliğinden dolayı hizmet aksaması olarak Çeşmelilere yansıyor. İşçi eksikliği, hizmet eksikliği anlamına gelir. Hastanemizde fizik tedavi polikliniğinin atama ile devredilmesinin temel sebebi barınma sıkıntısıdır. 3 yıldır hizmet vermeyen dermatoloji polikliniğinin yapılma nedeni maalesef barınma sorunu ile ilgilidir. Çok iyi biliyoruz ki bu sorun çözülürse eksik olan polikliniklerimiz tekrar hizmete açılacaktır. Ayrıca boş takım sayısı dolacak, istihdam artacak.

SAĞLIK BAKANI KOCA’YA ÇAĞRI: ” KONUT SORUNUMUZU ÇÖZMEK İÇİN TURİSTİK BÖLGELER VE BÜYÜKŞEHİRLER ÖZELLİKLE SOSYAL KONUT PROJELERİ VE KONUT PROJELERİ HIZLANDIRILMALIDIR”

Buradan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sesleniyoruz. Tatil köylerinde fahiş kira bedellerini göze alamıyoruz. Tatil için değil hizmet için buradayız. Talebimiz açık ve nettir. Konut sorunumuzu çözmek için özellikle turistik bölgelerde ve metropollerde sosyal konut projelerine ve konut üretimine hız verilmelidir. Yeterli konut ve lojman yapılana kadar barınma sorununun çözülmesi için cari fiyatlarla kira yardımı yapılmalıdır. Tabii bunlar da kalıcı analizler değil. Son bir analiz olarak; Taban fiyatlarımızın yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerekiyor. Yoksulluğun sona erdirilmesi konusunda yapılan işin kalitesi ve riski, eğitim düzeyi, hizmet yılı gibi kriterler ile temel fiyat belirlenmelidir. Bunu elde edene kadar denemeye devam edeceğiz.”

Kaynak: ANKA / Sağlık

andirin-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu