Haber

Çığ Tehlikesine Karşı Yerli ve Milli Mobil Uygulama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve taşınabilir cihazlar üzerinden kullanıma sunulan yerli ve milli “Çığ Mobil” uygulamasıyla, çığ nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önlendiğini belirtti. Çığ tehlikesi potansiyeli olan 43 ilde çığ felaketinin önüne geçilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, çığ tehlikesine karşı önlem alınması ve vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen yerli ve milli “Çığ Mobil” uygulaması hayata geçirildi. güncellenmiş.

Mobil cihazlarda kullanılabilen “Çığ Mobil” uygulaması ile Bitlis, Ağrı, Malatya, Adıyaman, Erzincan, Rize, Düzce, Bolu, Şırnak, Hakkari, Muş, Batman, Kars, Kocaeli, İzmir, Niğde, Van, Siirt, Hatay, Tunceli, Erzurum, Bilecik, Isparta, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Iğdır, Artvin, Trabzon, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Adana, Mersin, Ordu, Bingöl, Ardahan, Tokat, Kayseri, Yozgat’ta olası çığ başlama yerleri Haritada ve Diyarbakır Bölgesi kırmızı renkte görülebiliyor ve bu bölgelere temas edildiğinde sesli uyarı alınarak güvenli bir rota çizilebiliyor.

Uygulamanın, çoğunlukla askeri operasyonlarda güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılaması ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gruplarına, dağcılara, kayakçılara ve kırsalda yaşayan vatandaşlara değerli katkılar sağlaması amaçlanıyor.

“Can ve mal kaybını önleyeceğiz”

Bakan Özhaseki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada çığ alanlarını harita üzerinde gösteren ve bu alanlara girilmesi halinde sesli uyarı vererek güvenli rota çizen uygulamayı vatandaşların hizmetine sunduklarını vurguladı ve şunları söyledi: Uygulamamız sayesinde çığ tehlikesi potansiyeli bulunan 43 ilimizde çığ nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçebiliyoruz.” Geçeceğiz.” ifadesini kullandı.

Taşınabilir uygulamanın özellikleri hakkında bilgi veren Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, uygulama ile kırsalda yaşayan vatandaşların olası çığ felaketlerine karşı önlem alabileceğini belirtti.

pozantiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu