Haber

Elektrikli Araç Yangınları ve Güvenlik Önlemleri

Otomotiv sektörünün merkezinde yer alan elektrikli araçlar, İstanbul Pendik’te tırda çıkan elektrikli araç yangınıyla ülkemizde yeniden gündeme geldi.

Elektrikli araçların kazalarda daha az güvenli olduğu ve yangın riskinin daha fazla olduğu görüşünün doğru olmadığını kaydeden Motor Aşin, kaza sonrası müdahalelerin yetersiz kalabileceğine dikkat çekti.

Premium araçlarda yangın riski çok daha düşüktür

Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, lityum iyon pillerin zaman zaman çok ısınabildiğini, içeriğinden dolayı yangın sırasında açığa çıkan gazların etkisiyle bunları suyla söndürmenin zor olduğunu belirtti. “Elektrikli araçlarda yangın riski sanıldığı kadar yüksek değil. Ancak kaza ve yangın durumunda doğru müdahaleye hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı

Örneğin akaryakıtla çalışan bir aracı söndürmek için 10 ton suya ihtiyaç duyulurken elektrikli araçlara 25 ton su yeterli olmayabilir. 2 ton suyla söndürülebilecek bir yangın için 10 kat daha fazla suya ihtiyaç duyulabilir. Bu yangınları söndürmek için çözümler var ama ekonomik değiller. Ayrıca özel kapakların kullanılması gerekmektedir. Bazı Avrupa ülkelerinde yeterli önlem alınamadığı için elektrikli araçların vapur ve otoparklara girmesine izin verilmiyor. “Premium araçlarda kullanılan sensörler ve devre kapatma sistemleri, araçları çok daha güvenli hale getirdiği için elektrikli araç dünyasında bu tür riskler premium modellerde çok daha az” dedi.

Lastik değiştirirken bile dikkatli olun

Sadece kaza sonrası müdahalelerde değil, araçlara yapılan rutin işlemlerde de toplumun bilinçli olması gerektiğini belirten Aşçı, “Lastik değişimi sırasında bijon somunlarının sökülmesi sırasında araçta elektrik kaçağı olursa ciddi elektrik çarpması meydana gelir. meydana gelebilir, dünyada örnekleri vardır.Bu araçlar için özel olarak tasarlanmış elektrikli yalıtkan ekipmanlar kullanılmalıdır.Öte yandan ciddi bir kazada yolcuları tahliye etmek için gövdenin kesilmesi gerektiğinde Hangi aracın hangi noktada kesileceği konusunda önemli bir eğitim. Bu veri Euro NCAP’in Euro Rescue uygulamasında her bir elektrikli araç için paylaşılıyor. Türkiye’de elektrikli araç sayısı “Gün geçtikçe artıyor ve otomotiv olarak bu bizim elimizde. Sektörün, hayatımızın tam bir modülü olacağı güne kadar kamuoyunu bilinçlendirmek.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Carmedya.com / Araba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu