Ekonomi

Almanya’daki yatırımcı anketinde olumlu beklentiler

Almanya’nın yatırımcı görünümü dördüncü ayda da iyileşti ve bu durum Avrupa’nın en büyük ekonomisinin enflasyon düşerken istikrara kavuşabileceği beklentilerine işaret etti.

ZEW enstitüsünün hazırladığı beklenti endeksi Ekim ayında -1,1’den Kasım ayında 9,8’e yükseldi. Bloomberg anketinde ekonomistlerin varsayımı endeksin 5 değerini alacağı yönündeydi. Mevcut koşullar altında endeks Kasım ayında eksi 79,8 seviyesinde sınırlı bir değişim gösterdi.

Üretimin eylül ayına kadar olan üç ayda yüzde 0,1 oranında daralması ve ekonomistlerin yılın son çeyreğinde de aynı büyüklükte bir daralma öngörmesiyle Almanya, sınırlı bir resesyon riskiyle karşı karşıya. Ülkenin imalat sektörü özellikle küresel nakit sıkışıklığından ve Çin’deki yavaşlamadan olumsuz etkilendi.

Perakendeciler de tüketici güvenini olumsuz etkileyen jeopolitik çalkantıları gerekçe göstererek Noel satışları konusunda kötümser beklentilere sahip.

Ancak enflasyonun düşmesi ve ücretlerin artmasıyla birlikte hane halkının satın alma gücünün artması ve ülkede önümüzdeki yıl ılımlı bir toparlanma görülmesi de bekleniyor. Geçen hafta Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ekonomi danışmanları ülkenin 2024’te yüzde 0,7 büyüyeceğine dair varsayımlarını açıklamışlardı.

kargihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu