Ekonomi

Alman sanayi devinden Türkiye kararı!

Dünyada 150, Türkiye’de ise 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Alman pompa üreticisi Wilo, Türkiye’de 4 MW’lık hidrojen santrali kurmak için düğmeye bastı. 1,5 yıl içinde hayata geçecek yatırım Türkiye’nin en büyük hidrojen santrali olacak. Şirketin İstanbul Tuzla’daki üretim merkezinde kurulacak santral, öncelikle Wilo Türkiye genel merkezinin enerji ihtiyacını karşılarken, üretime başladıktan sonra ikinci aşamada elde edilen enerji de satışa sunulacak. Almanya’nın Dortmund kentinde 300 milyon euroluk yatırımla kurulan Wilopark’ta basın mensuplarıyla bir araya gelen Wilo Türkiye Genel Müdürü Altuğ Geriye, şirketin Türkiye hedeflerini ve planlarını paylaştı.

Türkiye ÜS OLACAK

Akşam Gazetesi’nin haberine göre Almanya ile Türkiye arasında Ekim 2023’te hidrojen protokolü imzalandığını hatırlatan Altuğ Arkaya, “Türkiye yeşil enerji yatırımlarında öncü olmak için harekete geçti. Wilo olarak Almanya ile Türkiye’nin en büyük yeşil hidrojen üreticisiyiz.” teknoloji ve Türk kaynakları.” “Enerji santralini biz yapacağız” dedi. Türkiye’nin Orta Asya ile stratejik bir köprü olduğunu belirten Arkaya, şöyle konuştu: “Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel lojistik kriz nedeniyle dünya arzı Türkiye’ye kaydı. 1 Ocak itibarıyla Moğolistan, Gürcistan gibi 9 ülke, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan “Ülkemiz de Wilo Türkiye’ye bağlandı. Böylece Wilo Türkiye aracılığıyla ilk etapta 30 milyon avroluk bir pazara girmiş olacağız. Ancak pazarın 700 milyon euroluk potansiyeli var. Bu bağlamda Wilo Türkiye bu pazarın üs olarak konumlandı” dedi.

FOSİL YAKITLARA GÖRE %39 DAHA VERİMLİ

Doğal gaz, nükleer enerji, biyokütle ve yenilenebilir enerji (güneş, rüzgar) gibi çeşitli yerli kaynaklardan üretilebilen hidrojen enerjisi, fosil yakıtlara göre yüzde 39 daha verimli. Uzay ve hava ulaşım araçlarında sıvı halde, büyük ölçekli depolamalarda gaz halinde, küçük araçlarda ise metal hibrit formda depolanabilen hidrojen, bu avantajlarıyla geleceğin güç kaynağı olarak görülüyor. 2023 yılında küresel hidrojen yatırımları 1,1 milyar dolara ulaştı. 1 ton hidrojen enerjisi ile 11 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Almanya’da 2 milyon ton, dünyada ise 70 milyon ton hidrojen üretiliyor.

TÜRKİYE’DE YAŞIYORLAR VE ALMANYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELİYORLAR

Wilo Türkiye’nin teknolojik ürünlerinin yanı sıra Türkiye’deki iş gücüne de yatırım yaptığını anlatan Geriye, “Özellikle şirketin merkezi Dortmund’da açılan pozisyonlarla yetenekli genç profesyonellere Türkiye’den çalışma fırsatı sunacağız. Wilo’nun kritik pozisyonlarında çalışabilecek. İki “Bir yıl önce kurduğumuz Türkiye’den istihdam sağlayan özel ekiple hem bölgesel hem de küresel pazarlarda etkin rol oynamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2025 yılına kadar 150 kişiye istihdam yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

KAYNAK: AKŞAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu