Ekonomi

Nvidia ve Alphabet Mart ayında önemli piyasa değeri artışları kaydetti

Teknoloji hisseleri için güçlü bir ay olan Mart ayında, Nvidia Corp (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)) ve Alphabet Inc (NASDAQ:GOOGL), büyük ölçüde yapay zeka (AI) etrafında artan heyecanla beslenen piyasa değerlerinde önemli artışlarla öne çıkan performans göstericiler olarak ortaya çıktı.

Nvidia’nın piyasa değeri Mart ayı sonunda %14’lük bir artışla 2,25 trilyon dolara ulaşırken, Alphabet %9’luk bir artışla 1,8 trilyon dolara yükseldi.

Nvidia’nın hisselerindeki artış, yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülmesi beklenen en son amiral gemisi yapay zeka işlemcisinin duyurulmasına bağlandı. Öte yandan Alphabet, Apple (NASDAQ:AAPL)’ın Google’ın Gemini yapay zeka motorunu iPhone serisine dahil etme konusundaki ilgisinden yararlandı.

Yapay zeka odaklı piyasa coşkusu, piyasa değeri yaklaşık %12 artarak 632,5 milyar dolara ulaşan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’yi (TSMC) de olumlu etkiledi.

Buna karşılık, Tesla Inc (NASDAQ:TSLA) büyük teknoloji şirketleri arasında piyasa değerinde en önemli düşüşe tanık oldu ve yaklaşık %13 düşüşle 559,8 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, talebe ilişkin endişeler, artan rekabet ve CEO Elon Musk’ın yüklü maaş paketinin incelenmesinden kaynaklandı.

Bu arada, Apple Inc (NASDAQ:AAPL) de bir gerileme yaşadı ve piyasa değeri %5,1 düşerek 2,65 trilyon dolara geriledi. Düşüş, iPhone satışlarının yavaşladığı haberleri ve Avrupa düzenleyicileri tarafından antitröst ihlalleri nedeniyle verilen 2 milyar dolarlık para cezası nedeniyle gerçekleşti.

Bazı düşüşlere rağmen, teknoloji sektörü bu yıl kayda değer piyasa değeri artışları gördü. Nvidia, Meta Platforms (NASDAQ:META) ve TSMC, 2024 yılında şu ana kadar sırasıyla %81,8, %42 ve %26’lık piyasa değeri artışları kaydetti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

alacakayahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu