Haber

İsrail hükümeti tartışmalı bütçeyi Meclis’te onayladı, sırada “yargı reformu” var

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümeti, Ultra Ortodoks Yahudilere ayrıcalıklar sağladığı gerekçesiyle protestolara yol açan tartışmalı 2023-2024 bütçesini geçirdi.

Netanyahu’nun koalisyon hükümetini oluşturan aşırı sağcı ve ultra-Ortodoks Yahudi partileriyle anlaşmaya varmasının ardından Meclis’e getirilen 2023-2024 bütçesi 64 “evet” ve 56 “hayır” oyu ile kabul edildi.

Yapılan oylama sonucunda 2023 yılı bütçesi 484 milyar şekel (Yaklaşık 132 milyar dolar), 2024 yılı bütçesi ise 514 milyar şekel (Yaklaşık 140 milyar dolar) olarak belirlendi.

Bütçenin Meclis’ten geçmesinin ardından Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkede aylardır kitlesel gösterilere neden olan ve hükümetin askıya almak zorunda kaldığı tartışmalı “yargı reformu” yasa tasarılarının da Meclis’e geleceğini duyurdu.

Kanal 14 televizyonuna konuşan Netanyahu, “yargıyı zayıflatmakla” eleştirilen yasa tasarısının “kesinlikle” yeniden gündeme geleceğini belirtti.

Netanyahu, tasarı üzerinde uzlaşmaya varmak için muhalefetle devam eden görüşmelere atıfta bulunarak, “Zaten konunun ortasındayız, muhalefetle bir anlaşmaya varmaya çalışıyoruz ve umarım başarılı oluruz.” söz konusu.

Muhalefetten tepki

Öte yandan İsrail’deki siyasi ve toplumsal muhalefet, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan dindar Yahudilerin (Haredi) “bütçeden aslan payını aldığı” ve “diğer İsraillilerin” olduğu gerekçesiyle hükümete tepki gösteriyor. bu segmenti finanse edin.”

Muhalefet lideri, eski Başbakan Yair Lapid, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sizler uyurken ülke tarihinin en kötü ve en yıkıcı bütçesi Meclis’ten geçti. İçinde iyi haber yok, maliyeti yüksek çaba yok. yaşamak, sadece bitmek bilmeyen yağma.Bu bütçe “Bu, İsrail vatandaşlarına verdiğimiz taahhütlerin ihlalidir ve bunun bedelini hepimiz, çocuklarımız ve hatta çocuklarımızın çocukları ödeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in “ülke ekonomisini ve toplumunu kendi politikalarına kurban eden aşırılık yanlısı bir koalisyonun eline düştüğünü” savunarak bütçeye tepki gösterdi.

tartışmalı bütçe

Hükümetin Meclis’ten geçirdiği söz konusu bütçede, Yahudi eğitimi veren yeşivalara, dini kurumlara, oradaki öğrencilere ve çalışanlara ek ödenek sağlandı. Hükümet ortağı Şas Partisi’nin talep ettiği 1 milyar şekellik (yaklaşık 270 milyon dolar) gıda yardımı programı da bütçeye dahil edildi.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in partisinin himayesindeki Necef ve Celile Bölgesi Kalkınma Bakanlığı için talep ettiği ek 250 milyon şekel (yaklaşık 68 milyon dolar) da bütçeye dahil edildi. bütçe. Netanyahu ayrıca Birleşik Tevrat Yahudilik Partisi ile Haredi bölümünün Tevrat kurslarının (Yeşiva) öğrencileri için ek fon talep etme konusunda anlaştı.

Ancak İsrail kamuoyu, Haredi nüfusunun istihdam piyasasına katılmamasına rağmen zorunlu askerlik yapmaması ve devletten mali yardım alması nedeniyle sıklıkla eleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu