Haber

Celal Şengör deprem nedeniyle İstanbul’dan taşınacak: ‘İstanbul’un ne olacağını biliyorum’

prof. Dr. Celal Şengör, gazeteci Fatih Altaylı’ya olası beyin sarsıntıları nedeniyle İstanbul’dan taşınmak istediğini söyledi. Şengör, “Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum” dedi.

Ameliyat olan Şengör’ü hastanede ziyaret eden Altaylı, ortada geçen diyaloğu sütuna taşıdı. Şengör’ün İstanbul’dan taşınacağını belirten Altaylı, şunları yazdı:

“Kütüphaneyi yazlığa taşımayı ve Çanakkale civarında bir yere yerleşmeyi düşünüyordu.

“Evin sağlam. Biliyorum. Bastığı zemin sağlam, biliyorum. “Neden hareket ediyorsun?” Diye sordum.

Çünkü depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum’ dedi.

Elbette İstanbul’un tamamı yok olmayacak. Mustafa Erdik 8 bin bina akordeon olur diyordu. Bu sayı muhtemelen daha yüksek olacaktır. 60-70 bin bina tamamen yıkılmayacaksa da yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara çıkamayacaksınız. Şehre giren ve çıkan yolların değerli bir kısmı kullanılamaz hale gelecek ve ortaya çıkacak kaosta hayatta kalanlar günlerce, belki haftalarca bloke edilecek.

Şehrin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz altyapısı bitirilecek. İlk gün her yerde yangın çıkacak. Bu yangınlara itfaiyenin enkaz altında kalması, itfaiye ekiplerinin ya enkaz altında kalması ya da enkaz altında bulunan araçlarına ulaşamaması nedeniyle müdahale edilemeyecektir.

Şehir dışından yardım gelmeyecek. Bugün deprem bölgelerine giden yardım ve kurtarma ekiplerinin yüzde 60’ı İstanbul’dan ayrılıyor. İstanbul yıkılınca çok az sayıda grup İstanbul’a gelecek ve gelenler şehre giremeyecektir.

Yeni havalimanı yere inşa edildiği için muhtemelen zarar görecek ve bir süre kullanılamayacak. Aslında o havalimanını şehre bağlayan yolların ne olacağını bilemiyoruz. Atatürk Havalimanı ise en uygun pist kırıldığı için yarı hizmet verebilecek.

Birkaç gün içinde şehirde açlık başlayacak. Baskınlar başlayacak. Salgınlar takip edecek. Enkazlar uzun süre kaldırılmayacak. Şehir ağır bir kokuyla kaplanacak, nefes alınamaz hale gelecek.’

Bir anda bayıldım.

‘Mad Max filmi gibi bir şeyden bahsediyorsun’ dedim.

“Aynen,” dedi.

Bu yüzden Celal Şengör İstanbul’dan taşınmayı düşünüyordu.

İstanbul depreminden değil, sonrasından korkuyordu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu