Bugün, bazı insanlar rutin olarak manikür salonlarına giderken, diğerleri bunu sadece kendilerine zaman ayırmak için yapıyor. Peki tırnak bakımının aslında çok eskilere, günümüzden çok daha eskilere dayandığını biliyor muydunuz?
Kaynak: https://www.sixthtone.com/news/1009319
Tırnak bakımının tam olarak ne zaman başladığını söyleyemeyiz ama çok uzun süredir tarihte var.
Eski Babil zamanlarında bile erkekler tırnaklarını boyamak ve manikür yapmak için sürme adı verilen bir pudra kullanırdı. Kullandıkları renkler hangi sosyal sınıfa ait olduklarını gösteriyordu. Güçlüyse tırnaklarını siyaha, zayıfsa yeşile boyarlardı.
Birkaç bin yıl ileriye gittiğimizde Eski Mısır Kleopatra ve Kraliçe Nefertiti gibi ünlü kişilerin de tırnak bakımı yaptığını görebiliriz.
Nefertiti yakut rengini tercih ederken Kleopatra koyu kırmızı rengi tercih etmiştir.
O yıllarda tırnak bakımının zenginlik ve statü göstergesi olduğuna inanılırdı.
Ellerine parlaklık vermek için yağ, tırnaklarına renk katmak için kına kullanırlardı. Renk ne kadar parlaksa, o kadar fazla güce sahip olduğunuza inanıyorlardı.
Aynı formda, Çin’deki Ming Hanedanlığı döneminde hem erkeklerin hem de kadınların tırnakları manikürlüydü.
Tırnaklarını pençe gibi görünmelerini istedikleri için boyadılar. Bunu yapmak için yumurta akı, balmumu, bitkisel boyalar ve diğer malzemelerden oluşan bir karışım kullandılar.
19. yüzyılda tırnak bakımı yavaş yavaş gelişmeye başladı.
Tarihte yaşanan sosyal ve teknolojik gelişmeler sayesinde yeni tırnak bakım ürünleri ve araçları geliştirilmiştir.
Bu araçlar günümüzde alışık olmadığımız eserler gibi değil ama yine de benzerleri var.
1830’da Avrupa’da Dr. Sitts adlı bir ayak hastalıkları uzmanı tahtadan bir manikür aleti icat etti. Bu aletin aslında tırnak bakımına uyarlanmış bir dişçilik aleti olduğunu söyleyebiliriz.
20. yüzyılda tırnak bakımındaki gelişmeler daha da ilerledi.
İlk sıvı oje 1907 yılında icat edildi fakat bu oje renksizdi. Renksiz oje pek tutmadı ve 1920’lerde bayanlar parlak araba boyası kullanarak tırnaklarını boyamaya başladı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte parlak araba boyası yaygınlaşınca, 1932 yılında Revlon adlı marka ilk renkli ojeyi piyasaya sürdü.
Takma uzun tırnakların yükselişi 1970’lerde başladı ve çoğunlukla varlıklı insanlar tarafından kullanılıyordu.
Zamanla teknolojinin gelişmesi sayesinde tırnak bakım salonları daha geniş kitlelere manikür hizmeti sunmaya başlamıştır.
Böylece artık sadece güçlü insanlara hizmet etmeyeceklerdi.
Öte yandan tırnak bakımında bugün bir çığır açıldı!
Pedikür ve ayak bakımı 21. yüzyılın başlarında popüler hale geldi ve bu durum tırnak bakımı sektörünün gelişmesine yol açtı.
2000 yılında ABD’de manikür salonları artmaya başladı.
Günümüzde tırnak salonları, takma tırnak, tırnak sanatı, 3 boyutlu tırnaklar veya tırnaklarınıza çeşitli taşlar koymak gibi birçok hizmet sunuyor.
haberatakum.com.tr